Technology photo created by onlyyouqj – www.freepik.com

Anul trecut a fost cel mai „fierbinte” an din istorie, marcând totodată încheierea celui mai cald deceniu măsurat vreodată. Deși creșterea temperaturii medii globale în 2020 pare nesemnificativă la prima vedere, de 1,25 grade Celsius față de perioada preindustrială, gândiți-vă la temperatura globului ca la cea a corpului uman, pentru care fiecare grad în plus peste nivelul optim înseamnă „febră”. Adică probleme.

Încălzirea globală produce efecte socio-economice cu un impact uriaș asupra vieții noastre. De la incendiile de vegetație tot mai dese, fenomene meteo extreme, valuri de căldură, afectarea agriculturii, până la decese umane cauzate de caniculă, acestea sunt doar câteva dintre efectele majore ale schimbărilor climatice.

Pentru a limita încălzirea globală, trebuie să reducem emisiile de gaze cu efect de seră și în primul rând emisiile de carbon. La nivel global, ținta este ca până în 2050 să se atingă un nivel „net-zero” al acestor emisii – adică emisiile produse să fie balansate de cele eliminate din atmosferă. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, peste 120 de guverne și-au anunțat public intenția de a-și reduce emisiile la pragul net-zero până la mijlocul secolului.

 

Citește continuarea pe project-e.ro

 

Responsive Menu
Add more content here...