Aproape 61% dintre angajați consideră că biroul ideal trebuie să fie într-un campus multifuncțional cu tipuri diferite de spații unde pot lucra așa cum au nevoie

Angajații de astăzi nu caută doar un simplu loc de muncă, ci aspiră la un mediu de lucru care să le ofere o experiență completă și să le permită să îmbine activitatea profesională cu momentele recreative și de relaxare. Potrivit unui sondaj realizat de Genesis Property, din cei 1.247 de respondenți reprezentând mai multe generații la nivel național, aproape 61% dintre angajați consideră că biroul ideal trebuie să fie într-un campus cu multe facilități și opțiuni pentru viața la birou și timpul liber, cu spații diferite unde pot lucra în funcție de nevoile lor.

Din perspectiva beneficiilor, lucrul într-un birou ideal aduce contribuții semnificative pentru angajații din toate generațiile. Aproape 60% dintre aceștia consideră că un astfel de mediu îmbunătățește starea lor de bine și sănătate, în timp ce 50% apreciază că sporește productivitatea și eficiența muncii. De asemenea, aproape jumătate din respondenți (49%) percep lucrul într-un birou ideal ca fiind esențial pentru realizarea unui echilibru între viața profesională și timpul liber.

„Un element esențial al biroului ideal al vremurilor actuale este comunitatea vibrantă pe care o promovează. Un campus modern ar trebui să fie un loc unde angajații se simt parte dintr-o comunitate unită, unde colaborarea și schimbul de idei sunt încurajate și unde fiecare angajat este apreciat pentru contribuția sa unică. Prin combinarea facilităților moderne, a flexibilității operaționale și a unei culturi organizaționale puternice, un astfel de campus devine un mediu propice pentru inovație, creativitate și performanță pe termen lung. Astfel, investiția într-un birou modern și versatil nu este doar o necesitate, ci o oportunitate pentru companii de a-și atrage și menține cei mai talentați angajați și de a-și consolida poziția pe piață într-o lume competitivă și în continuă schimbare”, subliniază Marcela Stancu, Community Director, Genesis Property.

Pe lângă oportunitățile de promovare și creștere a salariului (55%), pachetul de beneficii extrasalariale (46,2%) și modul de lucru hibrid (41%), peste 30% dintre respondenții de toate vârstele consideră colaborarea cu echipa, mediul de lucru și facilitățile drept aspecte foarte importante atunci când iau în considerare un nou job. 

De altfel, aproape jumătate dintre angajații români care au răspuns la sondajul Genesis Property consideră că principala facilitate pe care ar trebui să o aibă biroul ideal este accesul la cele mai moderne tehnologii și instrumente. Alții preferă zonele destinate interacțiunii și colaborării cu colegii (36,5%), spațiile verzi și extinse în imediata apropiere a biroului (30%) sau spațiile pentru socializare la birou și în timpul liber (29%). Un campus cu multe facilități este considerat ideal de către angajații de toate vârstele pentru că oferă o varietate de opțiuni pentru a petrece timpul liber și a face față stresului cotidian. Aici, angajații ar avea acces la zone de relaxare, săli de sport și restaurante care să le permită să-și încarce bateriile și să se simtă inspirați.

În termeni de beneficii pentru sustenabilitate pe care ar trebui să le aibă birourile, majoritatea respondenților au menționat iluminatul interior și exterior cu tehnologie LED pentru consum eficient (51,7%), echipamentele și instalațiile de încălzire și răcire eficiente energetic (51%), importanța panourilor fotovoltaice pentru asigurarea necesarului de energie (47%), precum și utilizarea senzorilor pentru monitorizarea și reducerea consumului de utilități (32,5%). De asemenea, puțin peste 20% dintre respondenți au subliniat importanța stațiilor de încărcare pentru mașinile electrice.

Genesis Property inovează și răspunde provocărilor actuale și nevoilor viitoare pe piața muncii cu YUNITY Park, un concept imobiliar inovator ce redefinește complet experiența angajaților. Pe lângă spațiile de birouri ultramoderne, care respectă cele mai înalte standarde de sustenabilitate, atracțiile principale ale campusului YUNITY Park includ o pădure urbană de 1.000 de metri pătrați și un amfiteatru în aer liber cu o capacitate de 1.500 de persoane. De asemenea, în spațiul public au fost construite special alei pietonale și o promenadă etajată pe o lungime de 2.000 de metri, precum și oglinzi de apă în trepte și spații creative pentru relaxare, întâlniri și evenimente. Faza II a proiectului a fost finalizată anul trecut, în urma unei investiții de 20 de milioane de euro, iar YUNITY Park va intra anul acesta în ultima etapă de dezvoltare, cu accent pe experiențele oferite angajaților.

Sondajul Genesis Property a analizat care este părerea românilor despre biroul viitorului și a fost desfășurat în martie 2024, la nivel național, prin platforma iVox, pe un eșantion total de 1.247 utilizatori de internet din România. Circa 48% dintre participanți sunt de sex feminin, iar peste 51% au un venit net mai mare de 4.000 de lei.

Back to top